Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 90 dag chudej wołowiny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 12 dag posiekanego bekonu, 1 duża nieobrana i pokrojona w ćwiartki cebula, 1 główka nieobranego i przekrojonego na pół czosnku, 3 pokrojone na połówki łodygi selera naciowego, 1 średnia marchewka przekrojona na pół, 1 listek laurowy, 7 goździków, 1 łyżka soli. Kluseczki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub grysiku, 1 szklanka startego parmezanu, 2 łyżeczki soli, 1 mała drobno posiekana cebula, ¼ szklanki klarowanego masła, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tarty parmezan.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w 5 cm kostkę i oprószyć pieprzem. Na oliwie podsmażyć bekon. Dodać mięso i zbrązowić z wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek, seler, marchewkę, liść laurowy, godziki, 1 łyżkę soli. Wlać ok. 3,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa czyli ok. półtorej godziny. Zdjąć z ognia i wyjąć mięso. Bulion przecedzić przez sitko, a następnie przez gazę. Powinno być 10 szklanek bulionu. W międzyczasie wymieszać kaszkę, parmezan, 2 łyżeczki soli. Dodać posiekaną cebulę oraz masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy dodać jajko i żółtko. Wymieszać, nakryć folą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na 30 porcji. Rękami formować kluseczki i gotować je przez 15 minut. Wyjąć z wody. Zagotować bulion (można dodać szafran), włożyć kawałki mięsa i bekonu, gotować przez 15 minut. Włożyć kluseczki i gotować kolejne 15 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    jakie apetyczne...
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Musi być bomba - wcale nie mam na myśli kalorii...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa

    coś wspaniałego
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    normalnie, aż ślinka cieknie jak się patrzy na te sytości
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Bardzo ciekawe:) :) i bardzo apetyczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Skąd nazwa potrawy?bardzo ciekawa.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ciekawa propozycja! :D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    muszę spróbować!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    ?wietne danie.Bardzo lubi? takie kluski do mi?s.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !