Sposób przygotowania

Cukinia powinna mieć około 2 kilogramów. Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Wszystkie te warzywa wrzucamy do dużego garnka na gorący olej (oleju wlewamy tyle aby pokrył dno). Warzywa po chwili \"puszczają wodę\" więc smażymy bez przykrycia aby nadmiar wody odparował (fot. 2). Smażymy na małym ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie, czyli około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli już cała woda wyparuje, a składniki są jeszcze twardawe, możemy całość podlać przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. W międzyczasie przyrządzamy kotlety sojowe jak zwykle: moczymy we wrzątku z dodatkiem kucharka tak długo, aż będą miękkie, potem odcedzamy i odciskamy widelcem na sitku. Pod koniec smażenia naszej potrawki dodajemy pokrojone w kostkę kotlety sojowe (przyrządzone jak wyżej), koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę, sól, pieprz i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub chlebem. Naprawdę polecam!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    na pewno smaczna!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    bardzo smaczna
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    na pewno by mi smakowalo:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    ciekawe :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !