Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po zbójnicku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 700 g
mąka
sól
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
pieprz
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
ziemniaki 1 kg
cebula biała 2 szt
jaja 1 szt
smietana 18%
kiełki
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po zbójnicku

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą zmiękczającą mięso, czosnkiem granulowym i papryką słodką. Smazymy na oleju . Kiedy podsmażymy mięso zalewamy wodą tak aby było przkryte, dosypujemy paprykę suszoną. Dusimy na małym ogniu po przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie w osobnej misce rozrabiamy 3 łyżki mąki z zimną wodą. Dodajemy do gotujacego mięsa ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku.

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy cebulę, jajko i odrobinę mąki i doprawiamy. Mieszamy i smażymy duże placki na rozgrzanym ogniu.

Na jednej połówce nakładamy gulasz i zamykamy placek. Na górę nakładamy odrobinę śmietany i ozdabiamy kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 22.10.2011 21:24
bardzo fajny
Jolanta40 24.08.2011 21:25
dziękuję :)
Ela15 24.08.2011 21:06
ciekawe danie i fajnie wygląda
Baska Kaska 30.03.2011 23:08
jakie apetyczne danie
Jolanta40 09.02.2011 14:20
z żurawiną też może być ciekawe, dziękuję za podpowiedź :)
kochanyptysiu 09.02.2011 07:43
zamiast kielkow proponuje zurawinke:)
Jolanta40 03.11.2010 09:22
w przepisie powinna byc polędwica, oryginalnie robi się taki placek w mięsa wołowego, ale ja zastąpiłam je polędwicą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak