Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks prawie jak z Walii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki ok20dag
masło 20dag
mąka tortowa 25dag
proszek do pieczenia
koniak 50ml
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
bakalie
jajko 3
cukier 20dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks prawie jak z Walii

Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie ok. 15 minut. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
skórkę pomarańczową i cytrynową. wymieszać. Ciasto
włożyć do lodówki na 12 godzin. Formę wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą. Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami. Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto. Piec
przez godzinę w 200stopniach(w połowie zmniejszyć na180). Ostudzić i pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak