Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy z miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

30 dkg orzechów włoskich
40 dkg cukru-pudru
5 białek
2 łyżki miodu
tabliczka gorzkiej czekolady
wafel tortowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy z miodem

Wyłuskane orzechy posiekać drobno. Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Ułożyć
wafel na kwadratowej blasze lub w tortownicy, ubić pianę, dodając pod koniec cukier,
wstawić na parę i ubijać, aż zgęstnieje, zdjąć z pary i nadal ubijać aż do ostudzenia.
Miód, o ile jest scukrzony - zagotować. Ostudzoną masę wymieszać z orzechami,
miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach. Przybrać
połówkami orzechów i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Po wyjęciu oddzielić ostrym nożem od blachy i ułożyć na deseczce, ozdobić dowolnymi
wzorami z roztopionej czekolady. Krajać po kilkunastu godzinach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 24.08.2012 00:15
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak