Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pęczaku i warzyw

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczak 1 szklanka
woda 3 szklanki
cebula 2 sztuki
średni seler 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 małe opakowanie
olej słonecznikowy 2 łyżki
śmietana 4 łyzki
wywar z grzybow 3 łyzki
sól, pieprz, czosnek
ser żółty 0,07 kg
natka pietruszki 1 pęczek
grzyby suszone 0,02 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pęczaku i warzyw

Pęczak umyć w ciepłej wodzie, ugotować na sypko. Grzyby wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, ugotować wywar, odcedzić do oddzielnego naczynia, a grzyby pokrajać w paski. Warzywa umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Warzywa razem z cebula podsmażyć na tłuszczu, skropić woda i dusić do miękkości. ugotowany pęczak wymieszać z warzywami, koncentratem pomidorowym i śmietaną , doprawić do smaku czosnkiem, solą oraz wywarem z grzybów/ Wyłożyć całość do naczynia żaroodpornego, polać pozostałym wywarem, z grzybów, stopioną margaryną oraz posypać startym serem. Zapiec!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anna186 22.11.2011 15:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak