Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami świeżymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szklanka
woda 2,5 szklanki
sól
masło 3 łyżki
grzyby 0,8 kg
cebula 1 sztuka
śmietana 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
ser tylżycki 0,05 kg
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami świeżymi

Kasze ugotować na sypko. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę obrać, opłukać , pokrajać w kostkę podsmażyć na oleju, dodać do grzybów. Podlać 3-4 łyżkami wody, dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. gdy grzyby będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę ugotowanej kaszy wyłożyć no naczynia. na kasze wyłożyć warstwę grzybów i przykryć pozostałą kaszą/ Śmietanę rozmieszac z jajem i solą, rozlać po powierzchni kaszy, posypac utartym serem, wstawić do zapieczenia do piekarnika. Zarumienioną zapiekankę podawać z dodatkiem surówki z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak