Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho toffi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 400g
żółtka jaj 4
mąka 3/4 szklanki
mleko 3 i 1/2 szklanki
śmietanka 18 % 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
likier waniliowy łyżki
śmietana kremówka 1 litr
mleko skondensowane 1 duża puszka
cukier łyżeczka
gorzka czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho toffi

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2−3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy − cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany − zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.03.2013 12:27
moje ulubione
Krzysztof42 30.03.2011 16:24
niezłe ciacho
christopher1 16.09.2010 21:51
Smaczne
iwona332 01.09.2010 00:14
super
sylwiachmiel 12.05.2010 14:32
pycha..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak