Sposób przygotowania

Umyć cytryny w ciepłej wodzie. Obrać je ze skórki, tak aby nie zdrapać białej części (bardzo cieniutko). Przegotować obrane żółciutkie skórki wraz z cukrem w 1 szklance wody. gdy całość się już połączy i ostygnie do około 40*C wlać sok ze wszystkich cytryn. Całość powinna wynosić mniej więcej 1L-1.2L. Mieszankę tą odcedzamy od skórek. Całość mieszamy wraz z 1L czystego spirytusu. Powinno powstać nam łącznie 2-2.2L wódki. Następnie odstawiamy na 3 dni w jakieś ciemne miejsce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ciekawe i pewnie wypróbuję. Ja mam inny przepis na cytrynówkę. Po prostu cytryny szpikuję pewną ilością gozdzików i zalewam roztworem miodu i spirytusu. Po 3 tygodniach wyciskam z cytryn sok i filtruję. Nalewka jest żółciótka i świetnie smakuje w połączeniu z sokiem miętowym.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !