Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Niebiański

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mleko 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1 - 2 szklanka/i
kakao 3 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoik
Soda oczyszczona Prymat 2 - 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 - 2 opakowanie/a

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Niebiański

W rondelku rozpuszczamy masło (lub margarynę, zależnie od upodobań) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki, szklankę cukru, dodajemy 2 szklanki mleka i miksujemy razem. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, kakao, sodę, ponownie miksujemy. Dodajemy powidła śliwkowe i masło i miksujemy ostatni raz. Kiedy masa jest już gotowa przelewamy ją do blachy bądź tortownicy posmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe należy wbić drewniany patyczek (np. do szaszłyków) a następnie wyciągnąć. Jeśli na patyczku zostało ciasto to należy jeszcze potrzymać w piekarniku.

Tę samą masę można także użyć do wypieku babeczek, należy jedynie skrócić czas wypieku na 20-30 minut i zastąpić blachę foremeczkami.
Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.03.2012 10:27
bardzo mi sie podoba :)
zuzanna6 28.01.2011 08:26
Dobry przepis na proste ,smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak