Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy masło (lub margarynę, zależnie od upodobań) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki, szklankę cukru, dodajemy 2 szklanki mleka i miksujemy razem. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, kakao, sodę, ponownie miksujemy. Dodajemy powidła śliwkowe i masło i miksujemy ostatni raz. Kiedy masa jest już gotowa przelewamy ją do blachy bądź tortownicy posmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe należy wbić drewniany patyczek (np. do szaszłyków) a następnie wyciągnąć. Jeśli na patyczku zostało ciasto to należy jeszcze potrzymać w piekarniku.

Tę samą masę można także użyć do wypieku babeczek, należy jedynie skrócić czas wypieku na 20-30 minut i zastąpić blachę foremeczkami.
Smacznego :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Dobry przepis na proste ,smaczne ciasto.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    bardzo mi sie podoba :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !