Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 0.25 kg
śmietana 1/2 szklanki
marmolada owocowa
jajko 1 sztuka
cukier kryształ
drożdże 8 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale drożdżowe

Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do zimnej wody-ciasto opadnie, a po półgodzinie wypłynie na wierzch. Wówczas wyjąć je na posypaną mąkę stolnicę, cienko rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą i ukośnie zwijać, formując rogaliki. Układać je na blasze do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować rozbitym jajkiem i posypywać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor w piekarniku nieco gorętszym niż do drożdżowego ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak