Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i jajek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1kg
jajek 5
oliwa
bulion warzywny 1szkl
mąka 2łyżki
koperek
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i jajek

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach.Odcedzamy,studzimy,a następnie obieramy i kroimy w talarki.Jajka gotujemy na twardo.Studzimy,obieramy i kroimy w plastry.Natkę pietruszki i koperek myjemy,osuszamy i drobno siekamy.Do bulionu warzywnego wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy,tak by nie było grudek.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.Wykładamy połowę ziemniaków.Następnie układamy warstwę jajek.Przykrywamy pozostałymi ziemniakami.Posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem.Zalewamy bulionem.Pieczemy ok.30minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200stopniC.Podajemy jako danie samodzielne lub do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 10.12.2010 18:24
http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/Zapiekanka-z-ziemniakow-i-jajek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak