Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
żółtko jajek 3
cukier puder 3 łyżki
masło 2 łyżki
drożdże 2 dag
mleko tłuste 4 łyżki
sól szczypta
skórka cytrynowa łyżeczka
spirytus 2 łyżki
marmolada morelowa
konfitury z róży lub wiśni
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

W letnim mleku rozcieramy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy skórkę z cytryny (otartą), wyrośnięte drożdże, alkohol, całośc dokładnie mieszamy, dodajemy, siejąc przez sito mąkę i sól, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie sie pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe, roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż składniki sie połącza. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Gdy ciasto podwoi objętość, nabieramy, na jeden pączek, płaską łyżke ciasta, rozprowadzamy na dłoni, nadziewamy lekko podgrzana marmoladą (nie powinno byc różnicy temperatur), formujemy pączek i układamy na podsypanej mąka stolnicy. Gdy podwoja objętość- smażymy odwracając aby były rumiane z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak