Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek i białka trzepiemy, dodając pod koniec cukier ( stopniowo). Dodajemy miksując po jednym żółtku, olej i ¾ szklanki wody gazowanej. Mąkę z proszkiem wsypujemy stopniowo, miksując. Dodajemy aromat.
Rozdzielamy ciasto na dwie prawie równe części, do mniejszej dodajemy kakao i resztę gazowanej wody. Smarujemy tłuszczem okrągłą tortownicę.
Wlewamy na środek na zmianę po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto przyjemnie się rozlewa po tortownicy, tworząc kolorowe okręgi. Gdy skończymy tę operację, wstawiamy zebrę do nagrzanego do 180 C piekarnika na około godzinę. Wyjmujemy, gdy jest suchy patyczek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajnie ci wyszła,,,
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    bardzo dobra babka,,
  • 0
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    jedno z moich ulubionych ciast!
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    lubie to ciasto, a wzorek wyszedł bardzo ładnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    lubie to ciasto, a wzorek wyszedł bardzo ładnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    pyszności; super wygląda ta zebra:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    lubię to ciasto.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !