Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

trzy szklanki mąki
pięć jajek
póltora szklanki cukru
szklanka wody gazowanej
trzy lyżeczki proszku do piecz
olej 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Oddzielamy białka od żółtek i białka trzepiemy, dodając pod koniec cukier ( stopniowo). Dodajemy miksując po jednym żółtku, olej i ¾ szklanki wody gazowanej. Mąkę z proszkiem wsypujemy stopniowo, miksując. Dodajemy aromat.
Rozdzielamy ciasto na dwie prawie równe części, do mniejszej dodajemy kakao i resztę gazowanej wody. Smarujemy tłuszczem okrągłą tortownicę.
Wlewamy na środek na zmianę po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto przyjemnie się rozlewa po tortownicy, tworząc kolorowe okręgi. Gdy skończymy tę operację, wstawiamy zebrę do nagrzanego do 180 C piekarnika na około godzinę. Wyjmujemy, gdy jest suchy patyczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.07.2012 09:31
lubię to ciasto.
Izabela28 03.07.2012 10:34
pyszności; super wygląda ta zebra:)
Wacław 24.12.2011 18:11
pycha !
caroline1983 20.08.2011 23:34
lubie to ciasto, a wzorek wyszedł bardzo ładnie :)
caroline1983 20.08.2011 23:34
lubie to ciasto, a wzorek wyszedł bardzo ładnie :)
mamusia1 29.04.2011 21:48
jedno z moich ulubionych ciast!
matii6 22.01.2011 19:01
bardzo dobra babka,,
alaaa 03.11.2010 10:36
fajnie ci wyszła,,,
ewelina/bunia 03.11.2010 10:18
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak