Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 25 dag masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, (można dodać 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść) i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na blaszce, a drugą włożyć do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmarować dżemem.
Masa: 1 litr śmietany 18%, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 duży budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20 dag wiórków kokosowych
Ubić pianę z białek, dodać cukier i miksować przez chwilę. Dodać śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piec ciasto w 180 stopniach przez 50 minut

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    Nazwa przyciąga
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    ładnie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    musze go zrobić
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny placek
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    fajny :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    tomek18

    kiedyś słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    rewelacyjna nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !