Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykorie 4
gotowanej szynki 8 plastrów
Bułka tarta klasyczna Prymat
masła 2 łyżki
mleko 500 ml
sól
pieprz
cukier
utarta gałka muszkatałowa
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria pod beszamelem

Cykorię wkładamy do wrzątku obgotowujemy na małym ogniu ,wyjmujemy i przekrawamy na pól .Żaroodporną formę smarujemy masłem ,a każda połówkę cykorii owijamy plastrem szynki i układamy w formie .Sos beszamelowy : W małym rondlu roztapiamy masło ,dodajemy masę i podsmażamy na jasnożółty kolor.Zasmażkę rozprowadzamy porcjami mleka i stale mieszamy doprowadzając do zagotowania.Sos doprawiamy solą ,pieprzem ,cytryną i gałką muszkatołową .Gotowym sosem zalewamy cykorie ,wierzch posypujemy bułką tartą .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 200* C przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 19.04.2013 09:15
u mnie też cykorii się jeszcze nie jadło:)
caralajna 19.12.2012 08:21
ciekawy przepis
smakowita 17.09.2012 15:51
fajny przepis i sposób na cykorię
jolaxa 22.05.2011 17:23
pyyycha
pacpaw 03.11.2010 10:20
a jak dodamy beszamel to już w ogóle pycha !
ben-ka 03.11.2010 09:23
Jakoś nie mogę przekonać się do cykorii ale taka odgotowana pewnie jest dużo lepsza od surowej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak