Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka drobiowa z pieczarkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
piersi z kurczaka 50 dag
pomidory 4 szt
cebula 1 szt
ryż 1 szkl
rosół 2 szkl
oliwa 4 łyżki
gęsta śmietana 3 łyżki
czosnek ząbki 3 szt
sos sojowy
sok z cytryny
sól, pieprz
bazylia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka drobiowa z pieczarkami.

Filet drobiowy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Pomidory umyć, wykroić nasady ogonków, pokroić na cząstki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki kurczaka i zarumienić z każdej strony. Kurczaka wyjąć, trzymać w cieple. Na patelnię włożyć cebulę z pieczarkami i usmażyć na złoty kolor.
Dodać usmażonego kurczaka i pokrojone pomidory. Wsypać ryż i wlać rosół. Doprawić bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Potrawę wymieszać, zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Doprawić śmietaną i podawać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak