Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w karmelu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat
olej 3 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól, pieprz
żurawina
jabłko kwaśne 0,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w karmelu

Karmel:
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka wody,
1 łyżeczka octu.

Tuszkę oczyścić, obficie natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkiem tuszkę zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem, podlać wodą i przykryć. Piec 60 minut w temperaturze 200 C. Po godzinie dołożyć resztę jabłek, posypać pokruszoną kostkę (ostre papryczki) i zdejmij pokrywkę. Upieczoną kaczkę polej przygotowanym z podanych składników gorącym karmelem. Przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. Podawać z żurawiną i pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak