Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZYNKA PIECZONA W JABLKACH

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1 kg
sok jabłkowy 1\\2 l
cebula 1 szt
jabłka 2 szt
majeranek 2 łyżki
masło 2 łyżki
czosnek ząbki 4 szt
olej 3 łyżki
sól, pieprz, cukier

Przepis i sposób przygotowania na: SZYNKA PIECZONA W JABLKACH

Czosnek siekamy,ucieramy z solą.Szynkę przyprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem, połową majeranku i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Jabłka kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim jabłka z dodatkiem cukru i pozostałego majeranku. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
na nim szynkę na rumiano. Następnie przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego,podlewamy sokiem jabłkowym i pieczemy
ok.50 min.w temp.180 st. Szynkę podajemy z powstałym sosem
z pieczenia i wcześniej usmażonymi jabłkami oraz ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak