Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kuskus z bakłażanem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan
strak czerwonej papryki
pomidory 3
mozzarelli 10dag
kostka rosołowa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cukier
sól
kuskus 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: kuskus z bakłażanem

Bakłażan umyć, pokroić w grube plastry, posolić i odstawić na 20min, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry kroimy na ćwiartki, dodać do zeszklonej na oleju czerwonej cebuli. Dołożyć obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki lub w kostkę, wymieszać i dusić 15min. Pod koniec duszenia przyprawić sos ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, cukrem i solą. Kostkę rosołową rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku, wlać do garnka z kuskusem i odstawić, by kasza wchłonęła płyn. Napęczniały kuskus przełożyć na półmisek lub do salaterki, na wierzchu ułożyć mozzarelle pokrojoną w cienkie paski, polać potrawę sosem z bakłażana i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 03.11.2010 16:00
jaka nowosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak