Sposób przygotowania

Bakłażan umyć, pokroić w grube plastry, posolić i odstawić na 20min, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry kroimy na ćwiartki, dodać do zeszklonej na oleju czerwonej cebuli. Dołożyć obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki lub w kostkę, wymieszać i dusić 15min. Pod koniec duszenia przyprawić sos ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, cukrem i solą. Kostkę rosołową rozpuścić w półtorej szklanki wrzątku, wlać do garnka z kuskusem i odstawić, by kasza wchłonęła płyn. Napęczniały kuskus przełożyć na półmisek lub do salaterki, na wierzchu ułożyć mozzarelle pokrojoną w cienkie paski, polać potrawę sosem z bakłażana i od razu podawać.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !