Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
cebula
czosnek 2 zabki
płatki owsiane
mleko
jajko
sól, pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
gałka muszkatołowa
kukurydza 1 puszka
liście kapusty pekińskiej 4-5 liści
papier ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Płatki zalać mlekiem, chwilę odczekać. Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać płatki, cebule, starty czosnek, jajko, przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Najlepiej odstawić na pół godz, by mięso przeszło przyprawami. Dodać kukurydzę i poszatkowana kapustę.

Plastry papieru moczyć (tylko zanurzać i wyjmować) w cieplej wodzie, rozkładać na desce, układać porcje mięsa i zawijać. Oryginalnie powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja zrobiłam wersje dietetyczną smażąc sajgonki na patelni teflonowej na znikomej ilości oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 04.06.2013 15:40
fajne i szybkie
dorota20w 22.08.2011 21:16
płatki są zamiast bułki tartej - zdrowiej
PaniMISIOWA 21.08.2011 10:26
z chęcią bym zjadła
jolaxa 07.06.2011 23:37
super
jasiek 19.04.2011 22:51
z płatkami?
kokos987 16.12.2010 10:38
nie przepadam za sajgonkami, ale te wygladaja ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak