Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka gryczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 3 szklanki
smalec 30 dkg
mąka 5 dkg
drożdże 2 dkg
masło 4 łyżki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka gryczana

Smalec rozpuścić, wlać gorący do mąki gryczanej i dobrze wymieszać. Nastepnie wlewać - stale mieszając ciasto łyżką - tyle zimnej wody, aby uzyskać średnią gestość. Posolić, dodać roztarte w odrobinie cukru drożdże, mocno wymieszać, wlać do formy wysmarowanej masłem, odstawić zeby podrosło i wstawić na około 1 godzinę do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco, pokrojoną jak tort i polaną stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 04.11.2010 08:25
taka babka ma charakterystyczny smak jak np. kasza gryczana ? Czy ma mniej intensywny smaku ?
agnieszka214 03.11.2010 09:40
SMACZNE UWIELBIAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak