Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrina z wędzonego łososia

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzony łosoś 25 dkg
kremowy serek 30 dkg
koperek 3 łyżki
posiekany szczypiorek 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
ogórki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Terrina z wędzonego łososia

Pół jednego ogorka pokrój w plasterki, reszte w kostkę. Łososia posiekaj, wymieszaj z połową serka, łyżką koperku, łyżką szczypiorku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Drugą część serka połącz z połową kostek ogórka, łyżką koperku i szczypiorku. Posól i popieprz. Pozostałe kostki ogórka wymieszaj z łyżką koperku. Żelatyne rozpuść w 200 ml gorącej wody, przestudź. Dno i boki formy keksowej polej łyżką żelatyny, wstaw na 10 minut do lodówki. Zostaw 3-4 łyżki żelatyny, pozostala podziel na 3 części. Jedną dodaj do ogórków z koprem, wymieszaj, przełóż do formy. Wstaw do lodówki na 20 minut. Druga dodaj do łososia, trzecią do twarożku. Na warstwę ogórków wyłóż pół masy łososiowej, zastudź. Na nią warstwę serka z ziołami, schłódź. Na ser wyłóż resztę masy łososiowej, na nia plasterki ogórków, zalej żelatyną. Wstaw do lodówki na 3 godziny do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 07.08.2011 12:01
fajny przepis
pacpaw 04.11.2010 08:26
Takiego cuda jeszcze nie miałem okazji posmakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak