Sposób przygotowania

kaczę myjemy i przyprawiamy. Lekko nacinamy skórkę tak żeby dało się wcisnąć goździk. W ten sposób nabijamy cały brzuszek. Solimy, posypujemy białym pieprzem i przyprawą do pierników. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy na dobę. Klarowane masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy syrop w brzoskwini w puszce. W tak przygotowanym maśle moczymy kawałek płóciennej szmatki lub kilkukrotnie złożoną gazę. Okrywamy nią kaczkę i wstawiamy do piekarnika. Płótno moczymy wielokrotnie nie dopuszczając do wyschnięcia. Do wnętrza kaczki przed pieczeniem wkładamy połówki gruszek i garść żurawin lub borówek. Po koniec pieczenia zdejmuje płótno a kaczkę smarujemy miodem lekko roztopionym z dodatkiem koniaku lub trójniaka. Ptaka trzymamy w piekarniku do zezłocenia skórki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniam mniam;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !