Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka na piernikowo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka na piernikowo

kaczę myjemy i przyprawiamy. Lekko nacinamy skórkę tak żeby dało się wcisnąć goździk. W ten sposób nabijamy cały brzuszek. Solimy, posypujemy białym pieprzem i przyprawą do pierników. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy na dobę. Klarowane masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy syrop w brzoskwini w puszce. W tak przygotowanym maśle moczymy kawałek płóciennej szmatki lub kilkukrotnie złożoną gazę. Okrywamy nią kaczkę i wstawiamy do piekarnika. Płótno moczymy wielokrotnie nie dopuszczając do wyschnięcia. Do wnętrza kaczki przed pieczeniem wkładamy połówki gruszek i garść żurawin lub borówek. Po koniec pieczenia zdejmuje płótno a kaczkę smarujemy miodem lekko roztopionym z dodatkiem koniaku lub trójniaka. Ptaka trzymamy w piekarniku do zezłocenia skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.01.2013 13:51
mniam mniam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak