Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z selera

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 2 sztuki
kosta rosołwa z grzybami 1 sz
marchewka 2 szt
masło 1 kostka
sól pieprz i inne przyprawy
jajko 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z selera

Dwa duże selery obieramy i kroimy w miarę drobno. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Miksujemy lub przepuszczamy prze maszynkę z sitkiem pasztetowym. Ponownie wrzucamy do garnka doprawiamy do smaku i dodajemy masło i jajka. Białka ubite. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy masę selerową. Można dorzucić kilka borowików suszonych, wcześniej odgotowanych, odcedzonych i pokrojonych w paseczki. Wstawiamy do piekarnika na początek mocno nagrzanego, potem zmniejszamy temperaturę i pieczmy do zezłocenia. Odstawiamy gorący do wystygnięcia, ale można jeść ciepły. Ziny jest łatwiejszy do krojenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak