Sposób przygotowania

Dwa duże selery obieramy i kroimy w miarę drobno. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Miksujemy lub przepuszczamy prze maszynkę z sitkiem pasztetowym. Ponownie wrzucamy do garnka doprawiamy do smaku i dodajemy masło i jajka. Białka ubite. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy masę selerową. Można dorzucić kilka borowików suszonych, wcześniej odgotowanych, odcedzonych i pokrojonych w paseczki. Wstawiamy do piekarnika na początek mocno nagrzanego, potem zmniejszamy temperaturę i pieczmy do zezłocenia. Odstawiamy gorący do wystygnięcia, ale można jeść ciepły. Ziny jest łatwiejszy do krojenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !