Sposób przygotowania

Do zimego bulionu dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dodać obraną i pokrojoną w dość duże kawałki marchewkę, pietruszkę i selera. Zacząć podgrzewać bulion i dodać pokrojony por. Dynię obrać i pozbawić pestek, pokroić w spore kostki i dodać do zupy. Jak zacznie się gotować dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Doprawić do smaku tymiankiem, lubczykiem i pieprzem ziołowym. Wsypać łyżeczkę cynamonu i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Po ostudzeniu wyjąć listki i ziele angielskie. Resztę razem rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Ponownie zagotować i dodać chili do smaku (zupa powinna być dość ostra) oraz starty imbir. Zupę zagęścić serkiem topionym. Nie trzeba jej już dosalać, bo sól była w bulionie i serku topionym.

Bułki pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Zupę w talerzu posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem, dodać gęsty jogurt naturalny i podawać z czosnkowymi grzankami.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    świetna zupka!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawy i smakowity przepis, chętnie wypróbowałabym
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mmm smaczna;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !