Sposób przygotowania

Podroby z kurczaka lub indyka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 litrami wody. Nastawić na małym ogniu i gotować.
W tym czasie obrać warzywa mieszane - umyć i oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, posolić i gotować.
Grzybki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do gotujących się warzyw.
Cebulę obrać, opłukać , pokroić i dodać także do gotującej się zupy. i gotować do miękkości.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w półkrążki, włożyć do rondla, zalać 1 szklanką wrzącej wody, osolić i ugotować do miękkości.
Z wywaru warzywno grzybowego wyjąc podroby, a warzywa i grzybki przetrzeć przez sito lub zmiksować ( ja nie miksuję, ani nie przecieram, tylko drobniej kroję gdyż lubimy czuć co jemy).
Zupę połączyć z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. ( można i bez śmietany, czystą zupę - często tak ją robię) .
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję zupy posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa sezonowa, ze świeżych grzybów.
Można ją też zrobić i zimą, używając grzybów pasteryzowanych, z solanki, bądź mrożonych

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !