Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
cebula 1 szt
śmietana 200 ml
marchew 40 dag
pietruszka 40 dag
por 40 dag
podroby 30 drobiowe
grzyby leśne 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana - NA GRZYBKU

Podroby z kurczaka lub indyka umyć, włożyć do rondla i zalać 2 litrami wody. Nastawić na małym ogniu i gotować.
W tym czasie obrać warzywa mieszane - umyć i oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, posolić i gotować.
Grzybki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do gotujących się warzyw.
Cebulę obrać, opłukać , pokroić i dodać także do gotującej się zupy. i gotować do miękkości.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w półkrążki, włożyć do rondla, zalać 1 szklanką wrzącej wody, osolić i ugotować do miękkości.
Z wywaru warzywno grzybowego wyjąc podroby, a warzywa i grzybki przetrzeć przez sito lub zmiksować ( ja nie miksuję, ani nie przecieram, tylko drobniej kroję gdyż lubimy czuć co jemy).
Zupę połączyć z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. ( można i bez śmietany, czystą zupę - często tak ją robię) .
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję zupy posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa sezonowa, ze świeżych grzybów.
Można ją też zrobić i zimą, używając grzybów pasteryzowanych, z solanki, bądź mrożonych

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 18.04.2011 10:15
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak