Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka z dzikiego głogu

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 250 g
miód 3 łyżki
cukier wg uznania
kawałek laski cynamonu
skórka z cytyny i pomarańczowa 0,5 szt
głóg 2 kg
wódka 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka z dzikiego głogu

Owce głogu zebrane późną jesienią, kiedy są doskonale dojrzałe wrzucamy do naczynia i rozduszamy. Wrzucamy do dużego słoja dodajemy cukier w zależności czy chcemy nalewkę wytrawną czy słodką. Ja robię wytrawną więc dodaję szklankę cukru. Kiedy owoce zdecydowanie puszczą sok dodajemy lekko roztopiony miód i wlewamy wódeczkę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około trzy miesiące. Po tym czasie zalewę cedzimy przez perlonowe sito lub gazę. Cedzenie tej zalewy jest dość trudne i nie należy zniechęcać się mętnością płynu. Klarowanie to etap następny. Przecedzony napój zlewamy do butelek i odstawiamy znowu w chłodne i ciemne miejsce na około rok, ale pracowity rok. Raz na miesiąc zlewamy nalewkę przez gazę oddzielając od mętnego płynu z dna. Po około roku otrzymujemy klarowną nalewkę o pięknym kolorze i wybornym smaku. Sprawdzamy moc i w zależności od potrzeby dodajemy spirytusu dla nadania właściwej mocy. Po dodaniu spirytusu nalewka powinna postać jeszcze ze dwa tygodnie. Owoców po zlaniu z pierwszej zalewy nie wyrzucamy!!! Dodajemy cukier, tak około szklanki i smażymy na małym ogniu do zgęstnienia. Mimo licznych pestek idealna konfitura do ciemnych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak