Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche grzybki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maka (ciasto) 1/2 kg
masłociasto 30 dkg
proszek do pieczenia (ciasto) 1/2 łyżeczki
żółtko (ciasto) 1
masa
cukier 1/2 kg
woda 1 szklanka
mleko w proszku 1/2 kg
masło 1 kostka
cukier waniliowy 2
kakao 10 dkg
bakalie
Polewa:
margaryna 1/2 kostki
kakao 4 łyzki
cukier 4 łyzki
mleko 1/3 szklanki
mak 1 łyżka
cukier puder 12 dkg
jajko 1 (ciasto)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche grzybki

Wszystkie składniki na ciastowymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Z drugiej połowy uformowac ruloniki- w takiej ilości jak babeczki.
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.
Margaryne rozpuścić z mlekiem, dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Do babeczki dać mase i włożyć rulonik upieczonego ciasta. Gdy masa stwardnieje kapeluszu włożyć do polewy i po wyciagnieciu poczekac aż zachnie żeby się nie zniszczył. Końcówkę nózki natomiast umoczyć w wodzie z cukrem i posypac makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 18.06.2013 21:44
fajne grzybki
maryśka 17.08.2011 08:07
fajny pomysł
stokrotka 17.04.2011 18:49
piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak