Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z gruszkami ambrozja w smaku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 60 - 70 dag
mąka krupczatka 12 dag
mąka krupczatka 3 łyżki
jaja 2-3 szt
sól odrobina
masło 1 - 1,5 łyżki
starta skórka z cytryny 1 - 1,5 - łyżeczki
cukier 1 - 1,5 łyżki
cukier puder 3 łyżki
gruszki 4 szt
orzechy mielone 2 łyżki
kleik ryżowy 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z gruszkami ambrozja w smaku

Gruszki płuczemy, obieramy, usuwamy gniazda.
Kroimy je na ósemki, a ósemki przecinamy z długości na połowy.

Wkładamy je do 90 ml zagotowanej z cukrem i skórką cytrynową wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 - 3 minuty.

Po zagotowaniu cząstki gruszek odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie przygotowujemy ciasto.

Ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę do ziemniaków.

Do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka, mielone orzechy, masło, kleik i krupczatkę (3 łyżki krupczatki zostawiamy) i odrobinę soli.

Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego w dłoniach toczymy wałeczek o średnicy mniej więcej 7 - 8 cm. Następnie z wałeczka odcinamy kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. na każdy nakładamy 2-4 cząstki gruszki ( kilkanaście cząstek zostawiamy) i formujemy okrągłe knedelki, które zaraz po uformowaniu obtaczamy pozostawioną mąką krupczatką.

Gdy zaczynamy robić knedelki nastawiamy do gotowania lekko osoloną wodę.

A gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej gotowe knedelki i gotujemy od czasu do czasu mieszając od 12 - 15 minut.

Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, aby lekko odciekły a później przekładamy na półmisek i dekorujemy.

Jedną część knedelków polałam jogurtem gruszkowym i posypałam siekanymi orzechami .

Drugą porcję śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i posypałam lekko cynamonem.

Następną polałam jogurtem naturalnym i posypałam startą czekoladą.

A ostatnią porcję (w każdej po 5 szt,czyli po 1 na osobę) jogurt z cukrem pudrem i posiekane pozostałe obgotowane części gruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 12.06.2011 22:11
smakowite
nikusonka 13.02.2011 21:59
pyszne i fajnie wyglądają:)
Ewa104 06.11.2010 10:13
Pysznie wyglądają, zabieram do mojej księgi.
ewelinapac 03.10.2010 20:34
pierwszy raz się z czymś takim spotykam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak