Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z borowikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 35 dkg
orzechy laskowe 2 łyżki
marynowany czerwony pieprz 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
miód 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
borowiki 30 dkg
cebula czerwona 1 sztuka
parmezan 2 wiórki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z borowikami

Szpinak opłucz, osusz liście. Grzyby oczyść, przekrój na pół lub wykorzystaj same kapelusze. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź, grubo posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Ocet wymieszaj z miodem i 2 łyżkami oliwy. Pozostałą oliwę rozgrzej i usmaż na niej grzyby. Pod koniec smazenia polej połową sosu z octu i miodu, posól do smaku. Grzyby przełóż na szpinak, połącz z orzechami, marynowanym pieprzem i posiekaną cebulą. Polej sałatkę pozostałym sosem, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp wiórkami parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 01.11.2010 17:48
bardzo ciekawe jeszcze nie jadłam surowego szpinaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak