Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zawijane w ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 4 szklanki
masło 1 paczka
sól 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1 szklanka
drożdże 2 dkg
mleko 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zawijane w ciasto

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, maczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Drożdże namoczyć w mleku, jak podrosną dodać do mąki wsypanej do miski, wymieszać, odstawić zeby podrosło. Dodac 2 jajka, śmietanę, rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Podsypać mąkę na stolnicę, ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty, w każdy włożyć ćwiartkę jabłka, zalepić ciasto, obtoczyć w jajku i cukrze. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180 stopni), az będą rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 25.06.2011 21:16
fajny pomysł
RenataZ-et 02.11.2010 08:11
Pyszne ciacha dla każdego łasucha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak