Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Po Polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 30 dag
jajko 5 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
miód 3 łyżki
kakao 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny
Goździki całe Prymat 2 sztuki
skórka pomarańczy
masło do wysmarowania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Po Polsku

Miód, jajka, żółtka i cukier starannie utrzeć mikserem bądź wyrobić drewniana okrągłą łyżką. Dodać oliwę oraz sok z cytryny. Goździki zmiażdżyć w moździerzu. Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem i imbirem oraz goździkami i dodawać powoli do jajek, nie przerywając mieszania. Do masy wrzucić skórkę pomarańczową i kakao. Masłem wysmarować formę do pieczenia, przelać ciasto i piec 40 minut w temp. 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu piernik skropić sokiem z pomarańczy. Podawać z kawą czekoladową. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak