Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTECZKA ORZECHOWE LUKROWANE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cuekir biały 35 dkg
cukier waniiowy 1 szt
jajko 3 szt
ciekir puder do lukru 25 dkg
orzechy włoskie 35 dkg
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTECZKA ORZECHOWE LUKROWANE

1. Zmielone orzechy włoskie zmieszać z cukrem białym zwykłym oraz cukrem waniliowym

2. Dodać do tego 1 całe rozbite jajo oraz nie całe dwa żółtka i wszystko razem dobrze wyrobić na ciasto. [ Uwaga - Drugie żółtko lepiej dodawać stopniowo bo jak się doda od razu całe dwa żółtka to ciasto może być zbyt miękkie i nie dawało się rozwałkować.

3. Dwa pozostałe białka dać do salaterki lub głębokiego talerza, dodawać do tego stopniowo cukier puder i ucierać drewnianą łyżką na gładki i nie rozlewający się gesty lukier. Jak lukier będzie zbyt rzadki to dodać jeszcze więcej cukru pudru.

4. Oprószyć stolnicę lekko mąką i rozwałkować tej stolnicy wałkiem [lekko oprószonym mąką] przygotowane uprzednio ciasto orzechowe na grubość ok. 3 mm

5. Tak rozwałkowane pokroić następnie na cienki pasy szerokości ok. 2-3cm, a potem dalej na małe romby lub prostokąciki [kwestia fantazji].

6. Tak pokrojone ciasto orzechowe posmarować z wierzchu je cieką warstwą przygotowanego uprzednio lukru.

7. Posmarować lekko blachę koniecznie tłuszczem roślinnym.[masło się przypala]

8. Długim cienkim nożem podcinać od dołu pocięte romby lub prostokąty polukrowanego ciasta i przenosić pojedynczo na posmarowaną blachę układając na niej w pewnej odległości jeden kawałek od drugiego bo ciasto trochę wyrasta.

9. Piec krótko w lekko nagrzanym piekarniku do momentu jak lukier na ciasteczkach lekko zżółknie. Uważać jednak bo się łatwo przypalają.

10. Wyjąc blachę odczekać aż ciasteczka ochłodną i stężeją i dopiero wtedy zbierać je z blachy. A jak się przypalą to pościnać nożem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.03.2011 15:56
fajne ciasteczka
christopher1 16.09.2010 21:39
Polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak