Sposób przygotowania

1. Zmielone orzechy włoskie zmieszać z cukrem białym zwykłym oraz cukrem waniliowym

2. Dodać do tego 1 całe rozbite jajo oraz nie całe dwa żółtka i wszystko razem dobrze wyrobić na ciasto. [ Uwaga - Drugie żółtko lepiej dodawać stopniowo bo jak się doda od razu całe dwa żółtka to ciasto może być zbyt miękkie i nie dawało się rozwałkować.

3. Dwa pozostałe białka dać do salaterki lub głębokiego talerza, dodawać do tego stopniowo cukier puder i ucierać drewnianą łyżką na gładki i nie rozlewający się gesty lukier. Jak lukier będzie zbyt rzadki to dodać jeszcze więcej cukru pudru.

4. Oprószyć stolnicę lekko mąką i rozwałkować tej stolnicy wałkiem [lekko oprószonym mąką] przygotowane uprzednio ciasto orzechowe na grubość ok. 3 mm

5. Tak rozwałkowane pokroić następnie na cienki pasy szerokości ok. 2-3cm, a potem dalej na małe romby lub prostokąciki [kwestia fantazji].

6. Tak pokrojone ciasto orzechowe posmarować z wierzchu je cieką warstwą przygotowanego uprzednio lukru.

7. Posmarować lekko blachę koniecznie tłuszczem roślinnym.[masło się przypala]

8. Długim cienkim nożem podcinać od dołu pocięte romby lub prostokąty polukrowanego ciasta i przenosić pojedynczo na posmarowaną blachę układając na niej w pewnej odległości jeden kawałek od drugiego bo ciasto trochę wyrasta.

9. Piec krótko w lekko nagrzanym piekarniku do momentu jak lukier na ciasteczkach lekko zżółknie. Uważać jednak bo się łatwo przypalają.

10. Wyjąc blachę odczekać aż ciasteczka ochłodną i stężeją i dopiero wtedy zbierać je z blachy. A jak się przypalą to pościnać nożem.

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    fajne ciasteczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !