Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
budyń 2 opakowania
mleko 1 i 3/4 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
czekolada 1/2 tabliczki
margaryna 1 kostka
galaretki owocowe 2 opakowania
poncz 1 szklanka
polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką

Wbić jajka do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać wodę i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę i piec do suchego patyczka. Rodzynki wypłukać i sparzyć. Galaretki rozpuścić w 1, 5 szklanki wody każdą. Odstawić do stężenia. Ugotować budyń na mleku i wystudzić. Utrzeć z margaryną na gładką masę. Do kremu dodać połamaną drobno czekoladę przygotowane rodzynki. Wystudzone ciasto przekroić na połowy i lekko nasączyć ponczem. Na jedną połowę wyłożyć krem i wyrównać. Wylać tężejącą galaretkę (mogą być dwa kolory). Przykryć drugą połową i polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dominika30 29.06.2011 18:55
pyszne
wiola28a 03.06.2011 23:46
super
katarzynka455 02.11.2010 11:37
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak