Sposób przygotowania

Śliwki umyłam i wypestkowałam przecinając je wzdłuż na pół. Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniotłam kruszonkę i odłożyłam ją do lodówki żeby stężała.

Jajka ubiłam z cukrem zw., waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszałam powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolałam trochę mleka bo masa była bardzo gęsta. Ciasto wylałam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyłam śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypałam kruszonką.
Blachę wstawiłam do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Użyłam śliwek odmiany Mieszaniec, ale mogą być inne np. węgierki.
Do odmierzania składników użyłam szkl. o poj.250 ml

Spróbuj również

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !