Sposób przygotowania

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.

Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzy też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały kawałek chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3-5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.
Lekka, ale delikatna zupa - słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem - po prostu pycha!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    teresa18

    pierwsze slyszę o szmaciaku gdzie mozna go dostac i jak smakuje,wygląda intrygująco
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Tereso, dostać nie można bo nie jest dopuszczony do obrotu handlowego a nawet więcej - jest pod ochroną w Polsce. Ja go zbierałam na Słowacji gdzie nie jest chroniony
  • 1
    original
    Opublikowano

    Joanna83

    U mnie ten grzyb nazywamy kozia broda i przyznam się,nie miałam pojęcia,że jest pod ochroną więc je sobie zbierałam.Ale nie zawsze.Bywało tak,że nie wycięłam grzybka jak sobie pomyślałam ile będę miała czyszczenia :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    więc Tereso jedż na Słowację

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !