Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w ćweirćplasterki, a boczek w kawałki (2x2 cm) i przesmażyć na patelni. Jarzyny umyć, obrać i pokroić w kawałki (kształty dowolne). Piekarnik zagrzać do 180 stopni.

Garnek żaroodporny posmarować plantą, a następnie układać warstwami składniki zaczynając od boczku, a kończąc na burakach. Warstwy ziemniaków i buraków doprawiać przyprawami i kłaść na nich po jednym listku laurowym i kawałku planty.

Wstawić do piekarnika na około godzinę. Danie jest gotowe, gdy zacznie pachnieć w całej kuchni, a buraki nadadzą mu mocno burgundowy kolor.

Pieczonki podawać od razu, w naczyniu w którym były robione. Smakosze popijają je kefirem, ale polecam to tylko tym o mocnych żołądkach.

Prawdziwe pieczonki robi się na ognisku, w specjalnie do tego przeznaczonym żeliwnym (chyba) garnku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !