Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK NIEDZIELNY

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
cukier kryształ 7 łyżek
cukier waniliowy 16 gram
mąka pszenna 7 łyżek
zapach śmietankowy kilka kropli
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
galaretka wiśniowa 2 sztuki
galaretka agrestowa 2 sztuki
mleko 3,2% 2 niepełne szklanki
sok owocowy 300 ml.
bita śmietana 2 paczki
woda 700 (do galaretki)
woda 7 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK NIEDZIELNY

BISZKOPT:
Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój).
Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.

SPORZĄDZANIE PLACKA :
Pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę \"Śnieżka\" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.

Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę \"Śnieżka\" w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.

Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2015 00:58
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
kloruś 10.04.2014 10:05
fajne duże ciacho :)
Lidka19880 24.01.2014 12:57
chyba jestem łakomczuchem bo nie ominę żadnej stronki z ciastami.to ciasto jest naprawdę fajne
gusia1000 13.09.2013 22:45
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
ppaulina 18.08.2013 19:06
napewno pyszny
JOANNA16 10.05.2013 08:46
pyszny placuszek
gusia1000 03.05.2013 19:28
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
gosia56 15.01.2013 11:33
ciekawy przepis
pestka 11.01.2013 12:07
bardzo ciekawy
monika1968 31.12.2012 18:43
Super :) Bardzo ciekawy przepis :)
ziutula
ziutula 07.12.2012 12:21
smacznie
ziutula
ziutula 01.11.2012 13:00
nie tylko na niedzielę +
Monika-twin 20.10.2012 11:02
ciekawy pomysł
gusia1000 12.10.2012 20:18
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Bernadeta1 10.09.2012 11:02
robię bardzo podobny-smaczny
gusia1000 29.08.2012 20:39
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
aleksandra16 05.08.2012 22:42
polecam
Dorota37 19.07.2012 13:25
super
Dorota37 19.07.2012 13:25
super
eliza135 18.07.2012 21:31
napewno pyszny
[email protected] 17.07.2012 05:49
super
[email protected] 17.07.2012 05:47
pycha
Janek 16.07.2012 16:49
w sam raz na udaną niedziele
IwonaKa 15.07.2012 19:11
zjadłabym teraz do kawki,na pewno pycha !
[email protected] 14.07.2012 11:00
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak