Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PROSTY TORCIK

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
cukier kryształ 7 łyżek
cukier waniliowy 1 paczka
mąka pszenna 7 łyżek
zapach śmietankowy kilka kropli
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem got do tortów-wan i czeko 2 torebki
wiórki kokosowe 10 dag.
woda 7 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: PROSTY TORCIK

BISZKOPT :
Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża. ( tu będzie nam potrzebna tylko 1 część biszkoptu, a 2 pozostałe możemy użyć do innego ciasta).
KREMY :
Zrobić 2 kremy z paczki, z firmy \"Gellwe\" wg. przepisu z opakowania.
SPORZĄDZANIE TORTU :
Na biszkopt nanieść krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki dla ochłodzenia.
W tym czasie sporządzić drugi krem-waniliowy.
Wyjąć z lodówki ciasto i nałożyć na poprzedni krem, drugi krem waniliowy.
Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi.
Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2015 00:49
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
Jagódka77 17.05.2015 13:38
pysznie wygląda
Babeczka35 25.04.2015 07:40
Smaczne ciasto.
Ela15 25.10.2014 13:29
ekstra ciasto
Monia 30.04.2014 10:42
Prosty, smaczny i sycący ;)
dorrota 08.03.2014 00:17
prosto i szybko:)
Megg 03.12.2013 10:18
prosto i smacznie
Róża1 11.11.2013 10:44
szybki i bardzo smaczny:-)
Angelika10 22.09.2013 00:21
pyszny torcik
gusia1000 13.09.2013 22:45
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
ppaulina 28.07.2013 10:09
apetycznie wyglada
gosia1988 27.07.2013 17:30
smakowicie wygląda
agi 23.05.2013 12:45
Wyglada smakowicie :)
gusia1000 03.05.2013 19:29
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
JOANNA16 26.04.2013 09:06
wygląda pysznie
miki47 21.04.2013 16:54
bardzo smaczny przepis
mirosława4 29.03.2013 19:43
prosty i zapewne smaczny ten torcik
Katarzyna156 26.03.2013 22:02
przepiękny :)
pestka 17.01.2013 17:32
lubię proste przepisy
TEtalicha 13.11.2012 20:11
wygląda smacznie
gusia1000 12.10.2012 20:19
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
gosia56 26.09.2012 20:15
szybki torcik
gusia1000 29.08.2012 21:49
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
Dorian 28.08.2012 20:44
pycha
Bernadeta1 22.08.2012 13:59
ŚLINKA LECI - APETYCZNY

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak