Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek ze smażona marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 5 szt
ocet balsamiczny 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 3 łyżki
trawa cytrynowa 2 szt
sos chili 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
imbir świeży 4 cm
sól do smaku
pieprz czerwony do smaku
olej do smażenia 100 ml
karkówka 1/2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek ze smażona marchewką

Karkówkę umyć i pokroić w słupki 3 cm. Zamarynować w zalewie zrobionej , z oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, trawy cytrynowej i 1 łyżki sosu chilli. Trzymać w lodówce ok 3 godzin. Po tym czasie wyjąć i odsączyć, obrać marchewkę pokroić w talarki. W woku rozgrzać olej sojowy wrzucić na olej 3 posiekane ząbki czosnku i drobno pokrojony imbir oraz kawałek trawy cytrynowej z marynaty. Podsmażyć, dołożyć odsączone mięso i smażyć przez 10 minut. Kiedy odparuje większość wody z mięsa, dorzucić marchewkę i smażyć wszystko do miękkości- jakieś 20- 30 minut. Przy końcu smażenia doprawić ostatnim ząbkiem czosnku, solą , pieprze oraz sosem chilli. Podawać najlepiej z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 12.04.2013 15:35
na pewno pyszne mięsko
Poison1988 20.01.2013 11:31
wygląda wyśmienicie :)
Ewelina38 02.06.2012 23:00
przepysznie się prezentuje
stokrotka 25.09.2011 23:09
mniam...
Mati13 15.06.2011 12:27
pyszne!
SmacznaPyza 07.03.2011 09:49
fajne, aromatyczne
Zoso 31.10.2010 22:37
W wolnym czasie zrobię na 100%

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak