Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza pełnoziarnista z mozzarellą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 500 g
drożdże 1/4 kostki
sól 1/2 lyżeczki
oliwa 2 łyżki
sos pomidorowy
pieczarki 4 sztuka
cebula czerwona 0,5 sztuka
kukurydza konserwowa 0,5 puszki
mozzarella 1 kulka
woda ml 250
papryka czerwona 0,5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza pełnoziarnista z mozzarellą

Ciasto:
mieszamy mąkę, sól, oliwę, wodę oraz drożdże w dużej misce. Gdy otrzymamy konsystencję ciasta zagniatamy je an stolnicy przez około 5 minut. Blachę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i kładziemy na nią uformowaną z ciasta kulkę. Smarujemy ją po wierzchu oliwą aby ciasto nie wyschło i wkładamy do piekarnika na 50 stopni na 5 minut. Ciasto wyrośnie w tym czasie. Następnie rozwałkowujemy je cienko na dowolny. smarujemy sosem pomidorowym (można kupić gotowy lub zrobić samemu), na to pieczarki pokrojone w plastry (ja je wcześniej obieram i wrzucam na 2 minuty do wrzątku - wtedy mam pewność że nie będą surowe), dodajemy paski z papryki, cebule kroimy na pół plastry i kładziemy na pizzę. Dodajemy trochę kukurydzy, plastry mozzarelli oraz przyprawy. Pieczemy w piekarniku w około 220 stopniach około 25 minut.
Pizza ma chrupiące ciasto jeśli najpierw zagrzejemy piekarnik i w nim blaszkę, a przygotowaną pizzę położymy na gorącą blachę. - trzeba pamiętać o wysmarowaniu blachy oliwą bo inaczej pizza się przyklei.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 11.05.2011 19:10
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak