Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista pizza caciatore z mozzarellą - brzegi pełne sera

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 500 g
drożdże 1/4 kostki
sól 1/2 lyżeczki
oliwa 2 łyżki
sos pomidorowy
ser żółty 25 dkg
pieczarki 4 sztuka
cebula czerwona 0,5 sztuka
kukurydza konserwowa 0,5 puszki
mozzarella 1 kulka
pomidory 1 sztuka
wod 250 ml
papryka czerwona 0,5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista pizza caciatore z mozzarellą - brzegi pełne sera

+ Mąka pełnoziarnista (np. Lubella)

Ciasto:
mieszamy mąkę, sól, oliwę, wodę oraz drożdże w dużej misce. Gdy otrzymamy konsystencję ciasta zagniatamy je an stolnicy przez około 5 minut. Blachę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i kładziemy na nią uformowaną z ciasta kulkę. Smarujemy ją po wierzchu oliwą aby ciasto nie wyschło i wkładamy do piekarnika na 50 stopni na 5 minut. Ciasto wyrośnie w tym czasie. Następnie rozwałkowujemy je cienko na dowolny kształt - ciasto powinno być większe niż nasza blaszka po 3 cm z każdej strony. smarujemy sosem pomidorowym (można kupić gotowy lub zrobić samemu), na to dodajemy połowę sera żółtego (startego na tarku) - i na brzegach układamy dość dużo sera i zamykamy je ciastem wystającym z blaszki. na to pieczarki pokrojone w plastry (ja je wcześniej obieram i wrzucam na 2 minuty do wrzątku - wtedy mam pewność że nie będą surowe), dodajemy paski z papryki, cebule kroimy na pół plastry i kładziemy na pizzę. Dodajemy trochę kukurydzy, plastry mozzarelli i resztę sera oraz przyprawy. Pieczemy w piekarniku w około 220 stopniach około 25 minut.
Pizza ma chrupiące ciasto jeśli najpierw zagrzejemy piekarnik i w nim blaszkę, a przygotowaną pizzę położymy na gorącą blachę. - trzeba pamiętać o wysmarowaniu blachy oliwą bo inaczej pizza się przyklei.

Po wyciągnięciu pizzy dodajemy świeże pokrojone pomidory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 21.11.2011 08:30
wyśmienita:) muszę zrobić
gośka 31.10.2010 19:34
i to mąki pełnoziarnistej Lubella - kurcze szkoda że po dodaniu nie można edytować przepisu
gośka 31.10.2010 19:29
Oczywiście chodziło o 500 g mąki a nie maku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak