Sposób przygotowania

Margarynę lekko roztop, ostudź i wymieszaj z mąką, cukrem, śmietaną. Dodaj też proszek do pieczenia i posól. Wyrób ciasto, a następnie je rozwałkuj w kształcie koła. Weź nóż i zaczynając od środka ku górnej części koła pokrój ciasto na kilkanaście promieni. Każdy promień ma być o szerokości ok. 3 cm. Następnie w górnej części każdego promienia ułóż orzech włoski i odrobinę dżemu. Zawiń w rulonik tj. rogalik w kierunku od zewnątrz ku wewnątrz koła. Blachę wyłóż papierem, ułóż na niej zawinięte rogaliki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. W tym czasie ubij 2 jajka i przygotuj cukier puder. Wyjęte z piekarnika rogaliki otaczaj w jajku, a następnie w cukrze pudrze lub zwykłym cukrze. Otoczone rogaliki na początku rozłóż osobno, aby się nie posklejały. Później wszystkie wyłóż na jednym talerzu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    przez pomyłkę przepis dodał się podwójnie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    rogaliki wyglądają smacznie i zachęcająco do jedzenia
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Justyna73

    super przepisik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !